Barion Pixel

Mozgásfejlesztés gyerekeknek

„Mocorgó” csoport – Mozgásfejlesztő torna a bölcsis korosztálynak (2-3 éves kor)

A gyermekek mozgása az élet első pár évében jelentős fejlődésen megy keresztül. Ezt minden szülő megtapasztalja, miközben látja, hogy a babája már kúszik, mászik, majd pedig az idő előrehaladtával a járás is elindul a kicsinél. Mindez az idegrendszer és a mozgatószervrendszer együttes érésének köszönhető. 

A fejlődés azonban nem áll meg, bizony a bölcsődés korosztálynak továbbra is új mozgásformákat kell elsajátítaniuk, új ingerekkel kell találkozniuk ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. 

A „Mocorgó” kiscsoportos torna kifejezetten ezt a korosztályt veszi a szárnyai alá, amely gyógytornász felügyelete alatt zajlik. Miért fontos ez? A feladatok összetétele és kivitelezése mögött bőséges szaktudás áll, így a gyerkőcök egy olyan komplex foglalkozáson vehetnek rész, amelyben minden gyakorlat az életkori adottságaikhoz és szükségleteikhez adaptált.

Mire számíthattok, ha részt vesztek az órán? Játékos foglalkozásokon keresztül gyakoroljuk a finom- és nagymotoros mozgásokat, szenzoros fejlesztőjátékokkal hatunk az idegrendszer fejlődésére. Ezáltal a gyermek kiegyensúlyozottabbá válhat, mind a mozgásokban, mind akár a beszédjében fejlődést tapasztalhatunk. 

„Tekergő” csoport – Mozgásfejlesztő torna az ovisoknak (3-7 éves kor)

Az óvodás korosztály idegrendszere és mozgásszervrendszere továbbra is fejlődik. Az óvodai foglalkozások mind ehhez járulnak hozzá, de mégis érezheted azt, hogy a gyermekednek még szüksége lenne egy kis mozgásra, játékra.

A „Tekergő” csoport gondolata azért jött létre, hogy kifejezetten ennek a korosztálynak összeállított mozgásos, játékos feladatokkal segítse az idegrendszeri érését, illetve az izomzat fejlődését.  

Miért van erre szükség? Ha azt tapasztaltad, hogy a gyermeked örökmozgó, folyton zsizseg, vagy pedig, ha pont az ellenkezője, kicsit lassabb mozgású, akkor szükség lehet a tornára, hogy ezeket a tulajdonságokon javítsunk. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy mozgásszervi eltéréseket (például lúdtalp, hanyagtartás) már tapasztalhattok a gyerekeknél. Ezeket ebben a korban lehet a legkönnyebben kezelni, hiszen a csontosodás folyamata még zajlik, az izomzat erősítésével korrigálhatóak ezek a deformitások. 

Mire számíthattok az órán? A foglalkozások gyógytornász vezetésével zajlanak, így a feladatanyag mögött olyan szaktudás áll, melyre bátran rábízhatod a gyerkőc fejlesztését, esetlegesen valamilyen mozgásszervi eltérés felismerését. A feladatokat úgy állítjuk össze, hogy a finom- és nagymotoros mozgásokat gyakoroltassuk, emellett annyi szenzoros ingerekkel bombázzuk az idegrendszert, amennyire szüksége van. A tartáshibák és lúdtalp kezelése lényeges szempont a csoportban: a törzs és has izmainak, a boka- és lábkörüli izomzat funkcionális erősítése is terítékre kerül. Mindezt pedig játékos formában fogjuk kivitelezni, úgy, hogy a kis tornászok mindig örömmel érkezzenek az órára. 

Tartásjavító torna kisiskolásoknak (7-11 éves kor)

Az iskolapadba bekerülve a testünknek új kihívással kell szembenéznie: a huzamos ideig tartó üléssel. Ha a gerincük mellett nincs megfelelően erős izomzat, úgy tartáshibák alakulhatnak ki, mivel a gyermekek teste a növekedés folyamán nagyon érzékeny az egyoldalú terhelésre.

Mik azok a tartáshibák? A gerinc természetes görbületeinek megváltozásakor alakul ki, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy vagy előre esnek a vállak, púpos a hát; vagy ki van tolva a pocak előre, homorú a derék, akár ezek keveréke. 

Miért van szükség a tornára? Ezek a funkcionális hibák a növekedés előrehaladtával rosszabbodhatnak, tartós állapottá vállhatnak. Emiatt a hát, derék, a nyak fájdalma alakul ki. Mindez megelőzhető az időben elkezdett tornával, ami során korrigáljuk a tartáshibát, a gerincet mobilizáljuk, a testtartásért felelős izomzatot erősítjük, fejlesztjük az egyensúlyt. 

Mire számíthatsz az órán? Statikus és dinamikus feladatokat válogatunk össze, különböző testhelyzetekben és különböző eszközökkel végezzük majd ezeket. A játékos gyakorlatok a korosztály igényeinek megfelelően valósulnak meg gyógytornász jelenlétében, így szakértői kezekben tudhatod a gyermeket.