Barion Pixel

HIIT

A magas intenzitású intervallum tréning, vagyis a HIIT (High Intensity Interval Training) egy dinamikus edzésmódszer, amely során magas- és alacsony intenzitású edzésszakaszok váltakoznak. A magas intenzitású periódusok általában anaerob gyakorlatokat tartalmaznak, míg a regenerációs időszakok során a pulzusszám csökkentése a cél, amelyet aerob jellegű gyakorlatok vagy pihenés segítségével érünk el. A HIIT protokollja szerint idővel az edzésmunka időtartamát fokozatosan csökkentjük, miközben növeljük a gyakorlatok intenzitását, ezzel fokozva az erőt és állóképességet.

Kutatások kimutatták, hogy az intervallum tréning után az anyagcsere akár 48 órán keresztül is fokozott marad, ami jelentősen hozzájárul a test zsíranyagcseréjének felgyorsulásához és a bőralatti zsírszövet csökkenéséhez. Emellett a HIIT növeli a vitálkapacitást és a teljesítőképességet is, valamint rövidebb idő alatt több kalóriát lehet elégetni vele, mint egy hagyományos aerob edzéssel.

Ez a tréningmódszer különösen ajánlott azoknak, akik szeretnék csökkenteni a testzsír arányukat, növelni kardiovaszkuláris állóképességüket, vagy csak egyszerűen ki akarják hozni magukból a maximumot. 

Azonban fontos megjegyezni, hogy a HIIT intenzív jellege miatt kezdőknek nem ajánlott!