Barion Pixel

Sportrehabilitáció

Sportrehabilitációnak nevezzük a sportsérülések utáni komplex rehabilitációt, amelynek elsődleges célja, hogy a sportoló a megfelelő edzettségi állapot elérése után minél előbb vissza tudjon térni az aktív sportba. 

Ahhoz, hogy a sportolót minél hamarabb visszaintegrálhassuk a pályára egy egyénre, sérülésre és az adott sportágra adaptált komplex rehabilitációs programra van szükség. Fontos a sportspecifikus mozgások visszavezetése, az egyensúlyfejlesztés, az állóképesség megtartása, valamint fejlesztése, illetve a sérülés rizikó csökkentése is.

Lehetőleg már a sérülés pillanatától kezdve akutan is kezeljük a pácienst. Fokozatosan adagoljuk a terhelést a megfelelő szöveti regenerációért, amihez rendszeres nyomon követésre, tesztelésre és mérésre van szükség.

A sportsérüléseket két nagy csoportra különíthetjük el:

1. Akut

Az akut sérülések egy meghatározott időpontban bekövetkező makrotrauma hatására jönnek létre. Leggyakoribb akut sérülések a rándulások, ficamok, törések, zúzódások, valamint szakadások.  

2. Fáradásos

A fáradásos, vagyis túlterheléses sérülések akkor következnek be, ha a sportoló egy folyamatos, ismételt terhelésnek van kitéve, s ez a terhelés nagyobb, mint amekkora a szervezet regeneráló képessége.  Leggyakoribb ilyen típusú sérülések: ízületi kopás, porcfelszín károsodások, fáradásos törések, csonthártyagyulladások, íngyulladások, ínhüvelygyulladások, bursa gyulladások, izomgyulladások, valamint az izmok és ínak csontos tapadásának gyulladásai. 

Ha nem megfelelő a rehabilitáció, akkor maradandó károsodások alakulhatnak ki, amely teljesítménycsökkenéshez vezethet. Ebben az esetben jelentősen megnő az újra sérülés kockázata is.

A maximális teljesítmény eléréséhez elengedhetetlenül fontos az akut ellátás minősége, a sérülés súlyosságának megítélése, valamint a helyes diagnózis felállítása, s mindezekre építve a hosszútávú kezelési stratégia felépítése.

Gyógytornászunk ezeknek a figyelembevételével tud segítséget biztosítani profi és hobbi sportolóknak is egyaránt, hogy a felépüléshez vezető út a leggördülékenyebb legyen.